Nieuws

> het laatste nieuws in je mailbox? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief

Duurzaam herstel van wegen aan de Nederlandse kust

Duurzaam herstel van wegen aan de Nederlandse kust

Het project was om de landbouwweg nabij het Nederlandse dorp Ferwert snel en economisch te vernieuwen met behulp van emissiearme machines. De aannemers besloten daarom om de in-place koude recyclingmethode te gebruiken, omdat hierbij het teruggewonnen materiaal onmiddellijk ter plaatse wordt voorbereid en vervolgens opnieuw wordt gebruikt voor het bestratingsproces. Ze gebruikten een beproefde combinatie van machines van de Wirtgen Group: de W 240 CRi koudrecycler van Wirtgen en de nieuwe SUPER 2100-5i Highway Class asfaltafwerkmachine van Vögele.

Bespaar CO₂ en geld

De milieuprestaties van wegenbouwprojecten krijgen steeds meer aandacht. In-place koude recycling is uitgegroeid tot een techniek die hulpbronnen bespaart en die ook economische voordelen oplevert als gevolg van de bespaarde tijd en kosten. De Nederlandse bedrijven KWS en Freesmij kozen voor deze saneringsmethode voor een asfaltweg van 1,3 km lang en 3,1 meter breed nabij het dorp Ferwert. De asfaltploeg gebruikte de koudrecyclingtrein van de Wirtgen Group om de bestaande asfaltlaag af te frezen en ook om het materiaal ter plaatse voor te bereiden (ook wel ‘in situ’ of ‘in-place’ genoemd) en een nieuwe basislaag te maken van bitumen-gestabiliseerd materiaal (BSM) door het inmengen van bindmiddelen en andere toeslagstoffen. “In-place koude recycling is het antwoord op de ecologische en economische eisen van de moderne wegenbouw”, zegt Raymond van de Stadt, Managing Director Asfalt bij hoofdaannemer KWS. “In slechts twee dagen hebben we het hele stuk weg vernieuwd met 100% gerecycled materiaal; vergeleken met conventionele methoden verminderde dit de CO₂-uitstoot aanzienlijk en bespaarde uiteraard ook tijd en kosten.

Krachtige koudrecyclingtrein

Een ander voordeel van koudrecycling was van cruciaal belang bij deze toepassing op een smalle landbouwweg: de hele recyclingtrein heeft slechts de breedte van één rijstrook nodig. Om de 3,1 meter brede weg in één werkgang te herstellen, gebruikte het team eerst een compacte freesmachine W 100 Fi van Wirtgen om voor te frezen op een breedte van 1 meter en tot een diepte van 15 cm. Daarna volgde de koudrecyclingtrein, bestaande uit water- en bitumenketelwagens, de koudrecycler Wirtgen W 240 CRi en de nieuwe grote asfaltafwerkmachine SUPER 2100-5i van Vögele. Omdat bij dit proces het teruggewonnen materiaal ter plaatse wordt voorbereid en onmiddellijk voor het bestratingsproces wordt gebruikt, moesten zowel de recycler als de asfaltafwerkmachine een hoge output behalen. De W 240 CRi kan tot 800 ton materiaal per uur produceren bij een maximale werkbreedte van 2,35 meter, terwijl de SUPER 2100-5i tot 20 ton materiaal kan verwerken met een extra materiaaltrechter en tot 1.100 ton per uur kan asfalteren.

Efficiënt teamwerk

Op de werf in Ferwert heeft de koudrecycler het oude wegenmateriaal in één keer uitgefreesd tot een diepte van 15 cm en in de mengkamer het materiaal voorbereid tot homogeen BSM door toevoeging van schuimbitumen met behulp van een geïntegreerde Vario-spuitbalk. De W 240 CRi bracht het materiaal vervolgens over naar de volgende machine van Vögele, die de 15 cm dikke basislaag met een snelheid van ongeveer 4 meter per minuut bestrating. Nadat de recyclingwerkzaamheden waren voltooid, heeft de SUPER 2100-5i de basislaag geplaveid met een 4 cm dikke asfaltlaag.

Duurzame machinetechnologie

De aannemers vertrouwden op milieuvriendelijke technologieën, zowel voor de gebruikte machines als voor het rehabilitatieproces zelf. De grote asfaltmachine van Vögele van de nieuwe generatie ‘Dash 5’ beschikt over een bijzonder duurzaam aandrijfconcept: met een 6-cilinder John Deere-motor voldoet de SUPER 2100-5i aan de Stage 5 emissienorm en haalt hij nog steeds 178 kW (242 pk)bij 1.700 omw/min, zelfs in de ECO-modus. Het intelligente motormanagementsysteem en het door Vögele EcoPlus geoptimaliseerde emissiearme pakket verminderen ook het brandstofverbruik en de CO₂-uitstoot met maximaal 25%. De tussenbak, het geregelde hydrauliekolietemperatuurcircuit, de energie-geoptimaliseerde sabotageslag en de toerentalgeregelde ventilator dragen allemaal bij.

Geoptimaliseerde materiaalhantering en hoge voorverdichtingswaarden

Een ander nieuw kenmerk van de 'Dash 5' asfaltmachines – het bijgewerkte controlesysteem voor materiaalbehandeling – was ook gunstig voor de milieuprestaties en de kwaliteit van het bouwproject. De vijzel en transportbanden communiceren nu met elkaar, waardoor de materiaaltoevoer nog consistenter en nauwkeuriger op elkaar is afgestemd. Dit vermijdt belastingpieken, bespaart brandstof en maakt een optimale materiaalhoogte vóór de dekvloer en dus een ononderbroken bestrating mogelijk. Op de bouwplaats zorgde de nieuwe hydraulisch uitschuifbare begrenzingsplaat voor de vijzeltunnel, ook wel de Power Tunnel genoemd, bovendien voor een optimaal materiaalniveau vóór de gebruikte AB 500 TV uitschuifbare balk. Uitgerust met de verdichtingssystemen van tamper en trilmotoren, behaalde de dekvloer ook hoge voorverdichtingswaarden. Dankzij de hydraulische aanpassing van de stamperslag kon het bestratingspersoneel de stamperslag met één druk op de knop aanpassen van 4 mm naar 8 mm, waardoor de perfecte instellingen ontstonden voor het binnen enkele seconden bestraten van de basislaag en vervolgens de oppervlaktelaag. Vergeleken met mechanische aanpassing werden de insteltijden hierdoor aanzienlijk verkort. Deze eenvoudige en nauwkeurige instelmethode zorgde bovendien voor optimale voorverdichtingswaarden, een goed drijfgedrag van de dekvloer en dus een optimaal asfaltresultaat.

Rehabilitatieproces met toekomst

Het volledige wegtraject van 1,3 km was na slechts twee dagen volledig hersteld. Deze succesvolle testronde overtuigde de aannemers van de economische en ecologische voordelen van de methode. Het hulpbronnenbesparende gebruik van materiaal, de hoge kwaliteit van het voorbereide materiaal, het verminderde benodigde transport en de daling van de CO₂-uitstoot - evenals de rehabilitatie in één keer - leveren een belangrijke bijdrage aan een grotere klimaatbescherming en efficiëntie in de wegenbouw. “Koudrecyclingtechnologie is een model voor wegenherstel dat zijn efficiëntie in de toekomst zal blijven bewijzen”, zegt Henk Vreeswijk, algemeen directeur van Freesmij.

 

Importeur voor België: Wirtgen Belgium
Importeur voor Nederland: Wirtgen Nederland
   

Voor meer informatie:

Wirtgen